bratislava

Blog - Sprievodca Bratislavou

Husacie a kačacie hody

Husacie a kačacie hody

Husacina a kačacina je už tradične gastronomickou špecialitou každej jesene. Mnoho ľudí si organizuje rodinné posedenia, kde si pochutnajú na tejto pečenej lahôdke, lokšiach či červenej kapuste a veľmi obľúbené sú aj firemné husacie hody. Legendou v tomto smere je dedinka Slovenský Grob kúsok od Bratislavy, ktorú na tieto akcie mnohí preferujú.

Kedysi sa na pečené husi chodilo do rodinných domov a gazdiná vítala hostí zvyčajne v prednej izbe, po dnešnom obývačke. Pre mnohé rodiny to bývalo príjemné prilepšenie si do rodinného rozpočtu, čo sa tak hodilo najmä pred Vianocami. Predné izby sa neskôr rozrástli do zadných častí domu a dnes už ide viac-menej o reštaurácie, aj keď mnohé s obmedzenou prevádzkou.

Dedinka Slovenský Grob je súčasťou Malokarpatskej vínnej cesty. Husacie dobroty sa tu pripravujú podľa tradičných receptúr, ktoré sú tradíciou miestnych rodín. Základom je poctivo chovaná domáca hus, ktorú pripravujú v hlinených pekáčoch, vďaka čomu dostnane mäso správnu vôňu, farbu a najmä chuť. K husacine sa podávajú lokše - mastené i plnené. Lokše sa zvyknú jesť aj na sladko – s makom alebo džemom. K dobrej husacine neodmysliteľne patrí i burčiak či víno.

Populárne rodinné prevádzky nájdeme aj v Slovenskom Grobe, Svätom Jure či Limbachu. Taktiež v mnohých bratislavských reštauráciách si pripravili špeciálne akcie a ponúkajú husacie a kačacie hody vo svojich priestoroch na objednávku.

2020-certificate

danubiaHotel Danubia Gate ****
Dunajská 26, Bratislava

+421 917 232 000
hotel@danubiagate.sk